Gezondheid silhouetten van een gezin hand in hand met een stethoscoop en een rood hart

Misvattingen over de zorgverzekering

Na ruim 10 jaar basisverzekering zijn er nog altijd veel onduidelijkheden over de zorgverzekering. Wij zetten de tien belangrijkste misvattingen voor u op een rij.

Dokter meet bloeddruk

1. Een bezoek aan huisarts kost me mijn eigen risico

Huisartszorg valt onder de basisverzekering en gaat niet ten koste van uw eigen risico. Als de huisarts u medicijnen voorschrijft, moet u voor die geneesmiddelen en de apothekerskosten wel uw eigen risico aanspreken. Datzelfde geldt voor het raadplegen van een specialist als de huisarts u doorverwijst.

2. Andere zorgverzekeraars accepteren mij niet omdat ik chronisch ziek ben

Zorgverzekeraars zijn verplicht om iedereen onder dezelfde voorwaarden te accepteren voor de basisverzekering. Het maakt dus geen verschil of u ziek bent of niet. Alleen bij de allerduurste aanvullende zorgverzekering kan er sprake zijn van acceptatiecriteria.

Rugpijn
Medicijnen

3. Overstappen is ingewikkeld en betekent veel administratieve rompslomp

Zorgverzekeraars hebben onderling afspraken gemaakt, waardoor overstappen heel eenvoudig is. Zodra u een nieuwe zorgverzekering afsluit bij een andere zorgverzekeraar, wordt dit gemeld aan een centrale organisatie. Deze informeert uw ‘oude’ verzekeraar dat u bent overgestapt. Uw polis wordt dan automatisch opgezegd. U hoeft dus zelf niets te doen!

4. Een naturaverzekering beperkt je enorm in je keuzevrijheid

Dat ligt er maar aan bij welke zorgverzekeraar u een polis afsluit. De grote maatschappijen hebben met zeer veel zorgverleners contracten afgesloten, waardoor uw keuzevrijheid in het geval van een naturaverzekering niet veel hoeft te verschillen van die van een restitutieverzekering. Maar ook kleinere, regionale of specialistische zorgverzekeraars bieden binnen hun naturaverzekeringen vaak voldoende mogelijkheden voor uw specifieke zorgbehoefte.

Dokter wijst naar ruggenwervel
Portemonnee met 50 euro

5. Ik kan toch niet besparen op mijn zorgpremie

De meeste Nederlanders kunnen juist wel besparen op hun zorgverzekering. Meer dan 6 van de 10 zijn nooit overgestapt en hebben nog hetzelfde zorgpakket als in 2015. In de afgelopen 10 jaar is er echter meer concurrentie ontstaan en zijn er specifieke zorgproducten ontwikkeld. Daardoor is de kans groot dat zij nu een te hoge premie betalen of verzekerd zijn voor zorg die ze helemaal niet nodig hebben.

6. Spoedeisende hulp valt niet onder eigen risico

Als u de afdeling spoedeisende hulp van het ziekenhuis bezoekt, gaat dit wel ten koste van uw eigen risico. Gaat u naar de huisarts of de huisartsenpost, dan geldt dit niet. Het is daarom verstandig om in niet-levensbedreigende situaties eerst de huisarts te bezoeken.

Ziekenhuis
Medicijnen

7. Eigen risico is hetzelfde als eigen bijdrage

Voor iedereen die een zorgverzekering heeft, geldt een verplicht eigen risico van € 385. Uit dit eigen risico betaalt u onder andere medicijnen, het consult van een specialist of een verblijf in het ziekenhuis. Daarnaast geldt voor sommige zorgverlening een eigen bijdrage. Zo wordt kraamzorg bijvoorbeeld vergoed uit het basispakket zonder dat dit u uw eigen risico kost. Wel moet u een eigen bijdrage betalen. Meer over de eigen bijdrage leest u op de website van de overheid.

8. De basisverzekering dekt alle medische kosten in Europa

Wie een basisverzekering heeft, is in Europa verzekerd van noodzakelijke zorg. Maar pas op. In de wet staat dat de zorgkosten die u in het buitenland maakt niet hoger mogen zijn dan het bedrag dat u in Nederland kwijt zou zijn. Als u zorg nodig heeft in een duur land zoals Zwitserland of behandeld wordt in een privé-kliniek, is de kans dus groot dat u moet bijbetalen. Wilt u dit risico uitsluiten, dan adviseren wij u een dekking voor medische kosten op te nemen in uw reisverzekering.

Ziekenhuis Europa
Dokter met kind

9. Eigen risico geldt ook voor kinderen

Kinderen tot 18 jaar zijn in Nederland verplicht (mee)verzekerd op de zorgpolis van één van de ouders. Omdat kinderen zelf geen premie betalen, hebben zij ook geen eigen risico.

Vragen over uw 010 7370850? Mail ons of bel voor persoonlijk advies: .

Meer informatie over de wijze waarop wij u van dienst zijn en de kosten van onze dienstverlening kunt u lezen in onze vergelijkingskaarten.